Zakwaszona woda zagraża łańcuchowi pokarmowemu
26 listopada 2012, 11:46Zakwaszenie oceanów jest już tak duże, że woda rozpuszcza skorupy ślimaków żyjących w Oceanie Antarktycznym. Naukowcy zdobyli pierwszy twardy dowód na istnienie zjawiska, które może zaszkodzić całemu łańcuchowi pokarmowemu.
Niestraszne im niższe pH
16 kwietnia 2013, 09:34Coraz bardziej zakwaszone wody oceaniczne mogą nie mieć aż tak katastrofalnego wpływu na życie morskie jak dotychczas sądzono. Odczyn pH oceanów spada w miarę jak do atmosfery trafiają produkty spalania paliw kopalnych
Będzie rekordowo mało lodu?
12 marca 2015, 10:34Wszystko wskazuje na to, że w bieżącym roku w Arktyce będziemy mieli do czynienia z rekordowo małą powierzchnią lodu pływającego. Fakt, że sezon topnienia rozpoczyna się przy bardzo niskim – być może rekordowo niskim – zimowym zasięgu lodu pływającego to nic dobrego - stwierdziła Jennifer Francis z Rutgers University.
Latanie w wodzie
25 lutego 2013, 07:20Kombinezony ze skrzydłami widywaliśmy dotąd w powietrzu. W 2003 r. dzięki wersji z włókna węglowego Felix Baumgartner przeleciał nad kanałem La Manche, zaś podobnie wyposażony szwajcarski pilot wojskowy Yves Rossy został nawet ochrzczony człowiekiem rakietą. Teraz ludzie, którzy nie zdecydowaliby się na skok ze skały czy budynku, mogą zakosztować podobnych wrażeń, tyle że pod wodą. Z pomocą przyjdą im neoprenowe skrzydła oceaniczne (Oceanwings).
Oceany tracą zdolność chronienia Ziemi przed zmianami klimatu
27 września 2019, 09:10Najnowszy raport na temat oceanów i lodu, przygotowany na zlecenie Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC), pokazuje, że oceany tracą zdolność absorbowania ciepła i pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery. Innymi słowy, w coraz mniejszym stopniu łagodzą one zmiany klimatu.
Zagrożone lasy Kalifornii
29 grudnia 2015, 12:52Kalifornia to miejsce, gdzie rosną najpotężniejsze i najstarsze drzewa na Ziemi. Teraz miliony z nich są zagrożone przez suszę, która trwa w tym stanie od 2011 roku.
Szkocka whisky zagrożona przez zmiany klimatu
27 października 2021, 16:06Badacze z University College London (UCL) ostrzegają, że w ciągu najbliższych 60 lat część ze szkockich producentów whisky może zostać zmuszona do ograniczenia lub wstrzymania produkcji. Wszystko z powodu zmian klimaty, w wyniku których wzrośnie temperatura, a Szkocja doświadczy susz. Niekorzystnie wpłynie to na trzy główne składniki whisky – wodę, jęczmień i drożdże
Rośliny redukują liczbę aparatów szparkowych
4 marca 2011, 13:22Badania naukowców z Indiana University oraz holenderskiego Uniwersytetu w Utrechcie wykazały, że wraz ze wzrostem koncentracji dwutlenku węgla w atmosferze zmniejsza się liczba aparatów szparkowych u roślin. W ciągu ostatnich 150 lat liczba aparatów spadła o 34%.
Ludzie wyczerpują wodę, której potrzebują hipopotamy
14 czerwca 2016, 10:34W porze suchej hipopotamy nilowe (Hippopotamus amphibius) z rzeki Great Ruaha w Tanzanii doświadczają masywnej utraty habitatu. Ze względu na wzmożone ludzkie zużycie, w rzece jest wtedy o wiele mniej wody niż w ubiegłych dekadach.
AGH: badaczka wykorzystuje fusy z kawy do uzyskania nowatorskich materiałów ceramicznych o właściwościach termoizolacyjnych
15 marca 2022, 12:55Dr inż. Ewelina Kłosek-Wawrzyn z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie pracuje nad wykorzystaniem fusów z kawy jako ekologicznego surowca do wytwarzania porowatych materiałów ceramicznych o właściwościach termoizolacyjnych. Cel jest taki, by wykorzystać je np. do budowania czy docieplania konstrukcji.